Kayseri İl Başkanlığı

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİ DUYAN VAR MI? MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİ DUYAN VAR MI?

10 Eyl 2022

Ülkemizin birçok yöresinde olduğu gibi şehrimiz Kayseri’de, yılın bir çok ayında aileleri ile birlikte göç eden mevsimlik tarım işçilerin alın teri dökerek harıl harıl çalıştığı topraklara sahip. Ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı bulundukları yerleri terk etmek zorunda kalan mevsimlik tarım işçilerine, DEVA Partisi Kayseri İl Başkanlığı olarak ziyaret gerçekleştirdik.


Partimizin adına ben ve beraberimdeki yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet Şanlıurfa Siverek'ten Kültepe Mevkii Karahöyük Mahallesinde konaklayan ve aileleriyle birlikte yaklaşık 600 kişiden oluşan tarım işçileri ile bir araya gelip, sıkıntıları ve şikayetlerini dinledik. Yaptığımız ziyaret sonrası kısa bir değerlendirmede bulunmak gerekirse: “Şanlıurfa Siverek’ten Karahöyük Mahallemize gelerek mevsimlik tarım işçiliği yapan, aileleriyle birlikte 600 kişiden oluşan tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntıları yerinde gördük. Onların şikayetlerini ve ilgili merciilerden beklentilerini dinledik. Gördük ki gezici olarak çalışan mevsimlik işçilerimiz birçok sorunla karşı karşıya. Barınma koşulları, güvenlik, sağlık konuları başta olmak üzere çeşitli konularda temel insani haklardan ve yaşam biçimlerinden uzak yaşamaktadırlar. Mevsimlik tarım işçisi problemi ne yazık ki hemen hemen her hasat döneminde gündeme gelmekte ve temel konularda beklenen iyileştirmelerin birçoğu hayata geçirilmemiş durumdadır. Kendi imkanları ile soğuk sıcak demeden barınma problemlerini kendi yöntemleri ile aşabilen bu insanlara taşıma da olsa belediyeler aracılığı ile su, banyo ve tuvalet ihtiyacını karşılamak bu kadar zor olmasa gerek. Belirli bölgelerde toplu halde bulunan ve il sınırlarımız içerisinde 6000 kişiye yakın kişinin ilgili mercilerce çok basit bir şekilde çözülecek sorunları insanca yaşamdan uzak tutarcasına bu zamanda onlara reva görmek, görmemezlikten gelmek başta yerel yönetimler olmak yöneticilerin eksikliğidir. Tabii ki bu konuda tarlalarında mevsimlik işçi çalıştıran kişilerin de bu konuda ilgili mercilerden gereken desteği almaya çalışması ve onların hakları noktasında (sigorta başta olmak üzere) duyarlı davranması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki tarlalarında/topraklarında çalıştıracak kişiler olsa zaten onlara ihtiyaç duyulmazdı. O yüzden vicdanlarda insanca yaşam isteğine talebine saygı duyulmalıdır. Ekip temsilcileriyle yaptığımız görüşmede dikkatimizi çeken ve yakınılan bir durum vardı “Suriyeli vatandaşlar kadar kıymetimizin olmadığı ve bir çok şeyden mahrum bırakılıyoruz!” cümlesi ülke topraklarında yaşayan insanların kendilerini nasıl soyutlamaya başladıklarını, başka milletlerin değerli bu topraklarda yaşayanların kıymetsizcesine yaşadığını düşündürerek nasıl kıyasa gittiklerinin en somut göstergelerinden biri. Unutulmamalıdır ki bu topraklar üzerinde yaşayan ve öncelikli önem sahibi kişiler T.C. vatandaşı kimlik kartını taşıyanlardır. Bölgeye bizler gibi, iktidar partisine mensup yöneticilerinde uğraması temennimizdir. Ben inanıyorum ki başta Sayın Valimiz Gökmen Çiçek bu duruma kayıtsız kalmayarak gereken yerlere gerekli talimatları verilmesi noktasında etkin bir rol oynayacaktır. Şimdiden kendisine çok teşekkür ederim.”

Ziyaretimiz sonrası DEVA Partisi il başkanlığı olarak yaptığımız ziyareti genel merkezimize raporlamış olup, konunun GMYK Üyesi ve Halkla İlişkiler Başkanı Mehmet Emin Ekmen tarafından da yakından takip edilmektedir.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #MEVSIMLIK IŞÇI
  • #DEVAPARTISIKAYSERI
  • #TARIM IŞÇISI
  • #METIN ÖZKAYA
  • #MEHMET EMIN EKMEN

SONRAKİ HABER

DEVA'NIN MAVİ YELEKLİLERİ SAHADA

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

10 Eyl 2022